Νεα απο Web Προσωπικά δεδομένα Χρήσιμα Άρθρα

Το μεγάλο φορο-μπλόκο στο εισόδημα AirBnB

Του Σπύρου Δημητρέλη

Πολιορκητικό κριό για τα αδήλωτα εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου AirBnB στήνει το υπουργείο Οικονομικών. Έχοντας στη διάθεσή του ενδείξεις για μεγάλης έκτασης απόκρυψη εισοδήματος στο συγκεκριμένο πεδίο οικονομικής δραστηριότητας, το υπουργείο Οικονομικών προχωρά σε κινήσεις αποκάλυψής του.

Οι κινήσεις αυτές γίνονται σε διπλό μέτωπο. Στο μέτωπο των ελέγχων και στο μέτωπο της εξασφάλισης δεδομένων από το εξωτερικό για τα καταβαλλόμενα μισθώματα στην Ελλάδα από τη βραχυχρόνια εκμίσθωση κατοικιών. Ειδικότερα:

– Οι ελεγκτικές υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων πραγματοποιούν πιλοτικού χαρακτήρα ελέγχους για τον εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτων. Ελεγκτικά κλιμάκια της ΑΑΔΕ προσποιούνται στους ενδιαφερόμενους πελάτες και αναζητούν μισθώσεις κατοικιών στο διαδίκτυο. Στη συνέχεια προχωρούν σε κρατήσεις και εντοπίζουν την ακριβή διεύθυνση των εκμισθούμενων κατοικιών. Το επόμενο βήμα είναι ο εντοπισμός των ιδιοκτητών των ακινήτων και ο έλεγχος των φορολογικών τους δηλώσεων για να εξακριβωθεί αν δηλώνουν το σχετικό εισόδημα και αν έχουν εγγραφεί στο σχετικό μητρώο. Αν δεν έχουν κάνει τα παραπάνω τότε ενημερώνονται από τους ελεγκτές ότι εντοπίσθηκαν για αδήλωτο εισόδημα. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι ιδιοκτήτες που ενημερώνονται υποβάλλουν οικειοθελώς τροποποιητική δήλωση φόρου εισοδήματος, δηλώντας πρόσθετο εισόδημα από βραχυχρόνια εκμίσθωση ακινήτων.

– Η διάταξη στον νέο φορολογικό νόμο εξουσιοδοτεί την  Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων να υποβάλλει επίσημο αίτημα στις ιντερνετικές πλατφόρμες βραχυχρόνιας εκμίσθωσης ακινήτων προκειμένου να της παραδώσουν τα αναλυτικά στοιχεία των ιδιοκτητών που εξυπηρετούν καθώς και των ποσών που τους έχουν καταβάλλει. Με τα στοιχεία αυτά θα ξεκινήσουν διασταυρώσεις και έλεγχοι προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν δηλωθεί από τους ιδιοκτήτες. Εφόσον δεν παραδοθούν τα στοιχεία από τις ιντερνετικές πλατφόρμες τότε η ΑΑΔΕ έχει πλέον το δικαίωμα να δώσει εντολή τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου στην Ελλάδα να ρίξουν “μαύρο” στους σχετικούς δικτυακούς τόπους.

Πηγή capital.gr