Νεα απο Web Φορολογία

Τεκμήριο σε ΙΧ με πινακίδες Βουλγαρίας

 

Του Σπύρου Δημητρέλη

Η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων απέρριψε προσφυγή φορολογούμενου στον οποίο βεβαιώθηκε τσουχτερός φόρος για τεκμήριο λόγω της κατοχής πολυτελών ΙΧ τα οποία έφεραν πινακίδες Βουλγαρίας. Το φαινόμενο της κυκλοφορίας ΙΧ με πινακίδες κυκλοφορίας της γειτονικής Βουλγαρίας τα οποία οδηγούν φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας έχει πάρει διαστάσεις τα τελευταία χρόνια και κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα.

Μια από αυτές τις περιπτώσεις είναι αυτή για την οποία έγινε προσφυγή στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών. Φορολογούμενος είχε στην κατοχή του δυο πολυτελή ΙΧ με ελληνικές πινακίδες κυκλοφορίας. Προχώρησε στην αποταξινόμηση των ΙΧ με σκοπό την εξαγωγή τους. Στη συνέχεια σύστησε επιχείρηση στη γειτονική Βουλγαρία στην οποία και μεταβίβασε τα ΙΧ. Τα οχήματα πήραν κανονικά πινακίδες κυκλοφορίας Βουλγαρίας και ο φορολογούμενος εντοπίστηκε από τις τελωνειακές αρχές να τα χρησιμοποιεί στην Ελλάδα.

Στη συνέχεια οι φορολογικές αρχές επικοινώνησαν με τη φορολογική υπηρεσία της Βουλγαρίας, ζητώντας στοιχεία για τη δραστηριότητα της εταιρείας. Από τα στοιχεία που παρείχαν οι βουλγαρικές αρχές προέκυψε ότι για τη λειτουργία της επιχείρησης δεν ήταν απαραίτητη η φυσική παρουσία του επιχειρηματία. Επίσης από την έρευνα που πραγματοποίησαν οι φορολογικές αρχές της Ελλάδας δεν προέκυψε ότι ο φορολογούμενος βρισκόταν για περισσότερες από 185 ημέρες στο εξωτερικό ενώ παρέμεινε φορολογικός κάτοικος Ελλάδας με τη συνήθη κατοικία του στην Ελλάδα.

Κατόπιν των παραπάνω οι τελωνειακές αρχές προχώρησαν στη χρέωση του ετήσιου τεκμηρίου των ΙΧ στον φορολογούμενο και στον σχετικό πρόσθετο φόρο εισοδήματος. Συγκεκριμένα “χρεώθηκε” στον φορολογούμενο πρόσθετος φόρος και πρόστιμα ύψους 30.774 ευρώ.

Ο φορολογούμενος επιχείρησε να δικαιολογήσει το πρόσθετο τεκμαρτό εισόδημα επικαλούμενος δάνειο που είχε λάβει η επιχείρησή του στην Ελλάδα. Η φορολογική αρχή, ωστόσο, έκρινε ότι το δάνειο αφορούσε κεφάλαιο κίνησης της επιχείρησής του και δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη δικαιολόγηση τεκμηρίου διαβίωσης.

Οι έλεγχοι για τα οχήματα με πινακίδες Βουλγαρίας στους ελληνικούς δρόμους συνεχίζονται και εντείνονται προκειμένου να εντοπίζονται περιπτώσεις που αποκτήθηκαν μόνο και μόνο για να γλιτώσει ο φορολογούμενος τεκμήριο και τέλη κυκλοφορίας.

Πηγή capital.gr/